Статистиката:
Статистиката сочи, че болките в гърба и кръста са на второ място след главоболието. В миналото това е било проблем предимно на възрастните хора. С промяната на начина на живот водещ до обездвижване, наднормено тегло, продължителна работа с компютър, както и неправилна седяща стойка на чина и бюрото, тези заболявания зачестяват и обхващат все повече млади хора. Счита се, че почти всеки човек след 30 години се среща с проблеми с гърба. Често те са в долните шийни прешлени, но още по-често са в долната част на гръбнака – в кръста, там където е най-голямото натоварване на гръбнака и той е по-подвижен. Казано на медицински език, това е болката в областта на лумбалния и лумбосакралния отдел на гръбначния стълб.
Около 10% от хората, които страдат от болки в кръста, развиват хронична болка, която за дълъг период влошава качество на живот и нарушава тяхната работоспособност.

Как се случва?
Най-често поради неправилно вдигане на тежести, резки движения, простуда и схващане, неергономична работна поза, спортни и други травми.

Причината?
Специалистите посочват, че в над 90% от случаите, причината за болка в кръста е притискане на нерви. Това най-често е коренчето на нерва, притиснато от дискова херния или остеофити (шипове).  Вследствие притискането нервът реагира с възпаление и оток, което влошава още повече положението поради затвореното пространство на междупрешленния отвор през който минава. Болката става по-силна, съседните мускули между прешлените реагират с контракция и с “блокаж” на движенията в тази област. Също така, поради натиска, се нарушава целостта на миелиновата обвивка на нерва и се нарушава правилното предаване на нервни импулси. Често болката „тръгва“ по нерва надолу към крака.
Понякога притискането е толкова силно, че прекъсва предаването на импулсите по коренчето, което води до парализиране на мускулите инервирани от този нерв и болният не може, или се затруднява да ходи.

Лечението?
Разбира се при появата на остри болки в гърба и кръста, пациентът трябва веднага да посети лекар специалист – невролог или неврохирург. Болките в кръста, причинени от дискогенни радикулити, са напълно и успешно лечимо заболяване, но само при точна диагноза и при правилна лечебна схема от подготвени специалисти. Голяма част от пациентите с дискова херния не се нуждаят от операция. Въпреки това, известен процент от тях могат да изпитват силни, инвалидизиращи болки, които съществено да нарушат качеството им на живот.
Статистиката сочи, че поне 80 на сто от пациентите с дископатия могат да се излекуват напълно, ако попаднат на добри специалисти.

Задължителни са изследванията за потвърждение или отхвърляне на предполагаемата диагноза: рентгеновата диагностика, ядрено-магнитнитен резонанс, компютърна томография и други.
Почивката на легло и редуцирането на физическата активност в продължение на няколко дни до няколко седмици, заедно с приема на противовъзпалителни лекарства, намаляват отока и възпалението в областта на засегнатия участък.
Леката до умерена болка при дисковите хернии се контролира с нестероидни противовъзпалителни средства и миорелаксанти.
Кинезитерапията има важна роля при лечението на дискова херния. Тя се назначава от кинезитерапевт. Една от нейните цели е заякването на мускулите, които поддържат гръбначния стълб.
Полезни са упражнения за подсилване на мускулните групи, участващи в поддържането на гърба. Това включва трениране на коремните, бедрените, гръбните и тазовите мускули. Развитието им може да облекчи значително състоянието на пациентите.

Възстановяването?
След овладяване на острата болка следва да се излекува и възстанови дейността на увредения нерв (респ. нервно коренче).
Увредените нерви имат увеличена нужда от пиридинови нуклеотиди – важен градивен елемент на нервната тъкан. Ключов елемент при синтеза им се явява съединението уридинмонофосфат. Доказано е, че снабдяването на организма допълнително с уридинмонофосфат ускорява физиологичната нервна регенерация и така допринася за бързо намаляване на страданието.
Нервните клетки на базата на ензимното си съдържание не могат сами да произвеждат тази съществено важна съставка. Също така организма има увеличени нужди и от витамин В12 и фолиевата киселина, които също активират ендогенни процеси на възстановяване.
Ето защо при повреждане на нервните структури, като допълнение към балансираното хранене е необходимо външно, допълнително внасяне на уридинмонофосфат, витамин В12 и фолиева киселина, следователно Келтикан форте може съществено да допринесе увреденият нерв да се регенерира по-бързо и с което да се подобри мобилността и качеството на живот на засегнатите пациенти.