Полезни съвети за добро здраве на гърба и кръста

Гръбначният стълб е опората на човешкото тяло. Благодарение на него ние извършваме всички движения, на които сме способни. И като повечето неща в живота, не оценяваме колко важно е доброто здравословно състояние на гръбнака, докато не го изгубим.

Перфектното състояние на гръбнака е почти невъзможно в днешно време. Начинът ни на живот твърде често подлага на прекомерно натоварване на междупрешленните дискове. Движим се малко, а седим много. Дори и спортуването в името на здравето през свободното ни време не винаги е достатъчно за да компенсираме часовете седене на бюрото или пред компютъра. Това, което липсва на междупрешленните дискове, е редуването на натоварване и разтоварване, което автоматично се осигурява при движение и гарантира достатъчното им подхранване. Освен това, натискът върху междупрешленните дискове при седене е два пъти по-силен, отколкото при стоене прав. Това напълно противоречи на природата на човека като ловец и събирач и като ”животно”, създадено да се движи. Именно за това почти всеки човек се оплаква от болки в гърба, врата и кръста. Добрата кондиция може да бъде нарушена от прекалено физическо натоварване, от липсата на физически упражнения и заседнал начин на живот, от вродени или придобити заболявания, от настинка.

Какво трябва да правим ежедневно за да имаме здрав гръб и да не се оплакваме от болка по различни части на тялото, предизвикана именно от гръбнака?

Възможно е болките в гърба, врата и кръста да се появят изненадващо, без да сте подозирали, че се заражда подобен проблем. Неприятното е, че веднъж появи ли се болка в тази област, тя трудно отшумява и рядко е нещо краткотрайно. От друга страна,  ако полагате достатъчно грижи, гръбнакът укрепва и се отблагодарява.

Поддържайте мускулатурата на гърба си в задоволителна форма.

За да не ви боли гърба и да е защитен гръбнака от претоварване, преди всичко трябва да имате добре укрепена мускулатура на гърба. Здравите мускули на гърба, корема и мускулите в областта на раменете и бицепсите държат гръбнака изправен и не го натоварват. По този начин тежестта на тялото се поема от мускулите, а не от гръбначния стълб. Колкото по-малко натоварваме гръбнака, толкова по-дълго той ще е здрав и няма да ви създава проблеми.

Спортувайте редовно
Заседналият начин на живот, липсата на спорт и грижи за тялото неиминуемо водят до болки в гърба, кръста и врата.  Започваме да се оплакваме, че сме се „схванали” или „настинали”, а в повечето случаи това се дължи на претоварване на гръбначния стълб. Можем да претоварим гръбнака, дори и само като седим, защото точно тогава той е под огромно напрежение. Ако водите заседнал начин на живот, може в последствие да излязат наяве болести, които не сте подозирали, че имате. В работното време през целия ни живот се натрупват     около 80 000 часа седене. Прибавете и седенето в свободното ни   време, когато гледаме телевизия, шофираме, играем компютърни игри.

Лечебен масаж

 

Освен редовните физически упражнения, е добре да раздвижвате ставите си и да посещавате лечебен масаж. Благодарение на лечебния масаж кръвообращението се засилва, напрегнатите мускули релаксират и ставните връзки се раздвижват.

Обърнете внимание на стойката си

Неправилната стойка е един от факторите, който отключва болките в гърба. Когато седите с изправен гръб, натискът върху гръбначния стълб е около 90 кг., а когато сте наведени напред, той се увеличава до 170кг. Ако работите ежедневно седнали сменяйте следните две пози – отпуснато назад тяло в полу-легнало положение или с изправен гръб и стегнати коремни мускули, без да изгърбвате раменете и главата си напред.

Внимавайте да не се претоварвате

Друга причина да изпитвате болки в областта на кръста е претоварването. Ако правите твърде резки движения, без да сте се раздвижили или вдигате непосилни за вас тежести,  може да нараните гръбначния си стълб. Неправилното физическо натоварване може да доведе до заболявания като лумбаго, дискова херния и др.

Правилният начин на хранене също има важно значение за доброто състояние на гръбнака и цялата опорно-двигателна система. Сред храните, които се препоръчват на хора, имащи проблеми с гръбначния стълб са яйца, риба, броколи, грах, ленено семе, сусамов тахан, кисело мляко, сирене.

Ако усещате често болки в областта на гърба или в крайниците, задължително се консултирайте с ортопед-травматолог, за да ви бъде направен специализиран преглед.

Дори и да нямате проблеми с гърба и кръста, никога не си позволявайте да пренебрегвате състоянието им. Грижете се за гръбначния си стълб чрез спорт, подходящи процедури и правилно хранене. Гръбначният стълб е от жизнена важност.

Leave a Reply

Свързани статии

%d bloggers like this: