Видовете болка и как да я овладеем

Болката съпътства човек от самото раждане до последния му дъх. Тя е важен показател за качеството на живот. Овладяването й е основна задача от древността до наши дни. Добрият лечител е бил този, който е побеждавал болката на своите пациенти.
Колкото и странно да звучи на пръв поглед, хората не биха могли да живеят без болка. Тя е естествена защитна реакция на организма към различни увреждания и болести, първият сигнал, че в тялото се случва нещо лошо. Ако липсва болка, човек ще разбере, че нещо не е наред, когато вече е твърде късно.
Съществуват различни видове болка. Болката, произлизаща от мястото на възпалението, е известна като ноцицептивна болка. Болката с произход от нервната система – централна или периферна, се нарича невропатна (невропатична) болка.
Ноцицептивните и невропатните компоненти често се припокриват, особено при състояния на хронична болка. Ноцицептивна е болката например при изгаряне- получава се рана, боли известно време, раната зараства и болката изчезва. Другият вид болка, дефинирана преди няколко години, е невропатната. Това е болката при увреждане на нерв – периферен, в гръбначния или главния мозък. Тогава се активират сложни механизми, чрез които болката продължава дълго време и понякога трудно се поддава на лечение.

Причините за възникване на периферна невропатия са различни – травматични заболявания (дискова херния), инфекции (Херпес зостер, ХИВ), метаболитни проблеми, тумори(разсейки, компресия), интоксикация (химиотерапия, алкохолизъм). Една от най-честите причини е диабет.
Често хората описват този вид болка като изтръпване или усещане за парене, често има загуба на сетивност, подобно на това при поставяне на тънък чорап или ръкавица.
За съжаление, терапевтичните практики са насочени основно към премахването на болката и не включват регенеративно лечение на увредените нерви. Когато има увреден нерв, това води до промяна на миелиновата обвивка. Невроните стават необичайно чувствителни и имат нарушена възбудимост и проводимост, именно тази необичайна възбудимост е причина за появата на невропатичната болка.
Демиелинизацията води до неправилно провеждане на нервните импулси,т.е. дисфункция на периферните нерви. Това е причината за появата на болка – невропатична, дефинирана като „неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с актуално или потенциално увреждане на тъканите“. Тя е най-ранният симптом на увреда на тъканите или на възникване на определено заболяване. Всяка невропатична болка е свързана с влошено общо здравословно състояние.
Медикаментите, които се използват за лечение на невропатна болка (НСПВС, мускулни релаксанти, антидепресанти, локални анестетици, КС) действат на симптома болка, т.е. докато пациентът приема съответното лекарство липсва болка, но след спиране на приема му болката отново е налице.

Keltican Forte е продукт, който действа на причината на заболяването, като регенерира миелиновата обвивка на аксоните. Keltican Forte съдържа пиримидинов нуклеотид (Уридинмонофосфат), витамин В12 и Фолиева киселина. Нуклеотидите ускоряват нервната регенерация и проводимостта. Витамин В12 и Фолиевата киселина са важни за метаболизма на нервната система и за образуване на миелиновата обвивка.
Keltican Forte е продукт без аналог за регенерация на периферните нервни лезии, без странични ефекти или лекарствени взаимодействия. Намалява възпалението, възвръща чувствителността и подобрява подвижността в засегнатата област. Прилага се заедно с други обозболяващи при лечение на периферна невропатия. Препоръчителната дозировка е 1 капсула дневно.

14 Comments
  • Здравейте, Катя! Съставът на Келтикан Форте е напълно безопасен, тъй като основната съставка – уридинмонофосфат е нуклеотид, които се синтезира от организма по естествен път. Келтикан Форте се приема по 1 капсула дневно за минимум 20 дни. Ще го намерите във всяка аптека на цена около 20 лв. за 20 капсули.

  • Здравейте, Келтикан Форте е напълно безопасен. Имайте предвид, че съдържа и фолиева киселина и регулирайте приема, ако имате и друг източник.

 1. Здравейте, имам остра болка в кръста. Толкова е силна болката , че не мога да правя елементарни движения, има моменти когато не мога да се завъртя в леглото , да се изправя, да ходя .Бях на невролог , който ми каза , че това е радикулитна болка. Изписа ми лекарство , което не мога да пия , защото имам малко бебе и кърмя. Въпро са ми към вас е : Подходящ ли е за моето състояние Вашият продукт ? И ако – да : мога ли да го приемам при положение , че кърмя ?

  • Здравейте, Надежда, Келтикан Форте е подходящ при проблеми с периферната нервна система. Келтикан Форте може да се приема по време на бременност и кърмене. Можете да проверите и състава: Уридинмонофосфат, Витамини B12 и фолиева киселина. Оставаме на разположение тук и на Фейсбук страницата ни: https://www.facebook.com/kelticanforte/

  • При тежки състояния, можете да приемате по 2 капсули дневно за първите няколко дни от лечението. След което си продължавате по 1 капсула за минимум 20-30 дни.

 2. Здравейте имам полинеоропатия и прочетох в интернета за това лекарство келтикан взех го първите 5 дена беше много добре после почувствах една пареща болка По цялото тяло даже и в мозъка и мисля да го спирам
  Какво е вашето мнение или други коментари ако някой е почувствал подобна болка
  Благодаря ви

  • Здравейте, Келтикан Форте е напълно безопасен продукт и без странични ефекти. Веществата от състава му се приемат с храната и/или синтезират в организма. Келтикан Форте не взаимодейства с други препарати, което го прави подходящ за комбианции с хранителни добавки или лекарства (след консултация с лекар) Нямаме данни за подобна симптоматика от други пациенти.

  • Радикулит е заболяване на периферната нервна система, а Келтикан Форте има отношение точно към нея. Препоръчваме ви да допълните лечението ви с Келтикан Форте. Оставаме на разположение тук и на Фейсбук страницата ни: https://www.facebook.com/kelticanforte/

 3. Здравейте! Имам Остеохондроза 2 степен.Нямам силни болки в шията,но една скованост особено сутрин и парене в ръцете и рамената.Дали е подходящ този медикамент?

Вашият коментар

Свързани статии

%d блогъра харесват това: